Suntem niste studenti la arhitectura – nu singurii, dar nici unii dintr-un grup prea numeros – interesati de patrimoniu. (Previzibil, cel arhitectural). Patrimoniul e un domeniu foarte vast. S-a nimerit sa cunostem mai indeaproape, din intregul acestui patrimoniu, partea pe care o reprezinta resedintele nobiliare de dincolo de Carpati. Un patrimoniu uitat. Asta inseamna ca pe marginea drumurilor nationale, in sate prin care trecem in drum spre alte locuri, sau in sate unde nu ajung decat cei ce le cauta, sau in pustiuri, sau cine mai stie unde, pot fi gasite mai mult sau mai putin in paragina, foste palate de care acum nu mai stie nimeni. Sansele nu sunt chiar mici, exista peste 500 de astfel de locatii. Gasirea lor reprezinta de cele mai multe ori o surpriza, ele nu sunt semnalate. Vizitarea lor e o aventura, putine au parte de ingrijire. Inventarierea acestor resedinte nobiliare este de fapt o redescoperire, un fel de arheologie la suprafata. Un ochi de detectiv poate recompune din detaliile ce supravietuiesc, fastul epocilor apuse, povestile din trecut: inscriptii in latina, frontoane, zabrele, bolte, vitralii, resturi de pictura, coridoare secrete.

Ne vine in minte o intrebare: daca nu am fi studenti la arhitectura, ne-ar interesa aceste palate?

Raspunsul ar putea fi da, daca ne pasioneaza pitorescul. Sau istoria. Sau arta. Sau umblatul prin tara. Sau daca ne-ar placea povestile. Sau daca am fi visat vreodata sa ne facem exploratori. Sau daca am vrea sa stim ce ascunde zarea si intinsul tarii. Sau daca am fi doar niste curiosi.

Va invitam deci, sa fiti martori la existenta acestor farame de trecut, inca prezente. Sunt peste 500 de palate – uitate. Si memoria e o forma de salvare…




5 Comentarii

GIURGIU a spus…
"si memoria e o forma de salvare" excelent! dati-i innainte , e perfect!
de ce nu promovati mai mult blogul?
...ati fost ma conacul de la Magureni - Prahova?
dan a spus…
Minunat. Sunt un recent descoperitor al activitatii oamenilor ca voi. Nu incape in cuvinte entuziasmul meu ptr. acest gen de initiativa.
Felicitarile cazone mi se par prea palide. Vom tine legatura.
Corina a spus…
Va felicit! Continuati sa readuceti in fata noastra aceste cladiri pline de istorie si cultura. Mult spor si la cat mai multe postari!
Adrian Dragan a spus…
Salut
va propun un subiect pentru blogul vostru, Conacul din Herendesti(jud Timis, langa Lugoj)
Dragos POPA a spus…
"Ne vine in minte o intrebare: daca nu am fi studenti la arhitectura, ne-ar interesa aceste palate?"

Am eu un raspuns ptr intrebarea asta...ca si mine sunt multi altii care studiaza diverse lucruri (vechi sau noi) despre cetati si palate, asezari, monumente... Totul e o chestiune de interes, dorinta sau hobby (ca sa spunem asa).

Acestia suntem ingineri, profesori, muncitori, simpli tarani (cu toate ca uneori cuvantul asta este folosit ca si jignire mai degraba) unii chiar preoti sau primari (daca se poate pune si asta in calcul)... Nu suntem specialisti dar cautam si noi raspunsuri la intrebari (pe care uni poate nici nu si le pun) de genul: cine a fost aici inainte, de ce a facut asta, ce-as putea eu spune despre el... Nu doar sa ramanem "gura casca" la ce frumos e, sau a fost!

DA suntem multi care studiem monumentele acesatea si altele, fie ca ne-am nascut acolo in satul acela si il stim de mici, fie ca sotia/sotul provine din satul unde am vazut un astfel de monument, fie ca accidental am trecut pe acolo... Sau pur si simplu din pasiune cautam si noi partea frumoasa a Romanie!

Scopul era comun, ne lipsea ceva: Cineva care sa ne uneasca gandurile!...
Reusita voastra poate sta in acest lucru!

Mult succes!
Dragos