Castelele din Banat nu au nici vechimea, nici spectaculozitatea castelelor din Transilvania. Situate aproape de graniţă, în zone deseori neumblate, lăsate în paragină sau transformate radical de utilizările perioadei comuniste, cât şi de cele actuale, din castelele din Banat au rămas astăzi mai mult poveşti decât ruine.



În sudul judeţului Timiş, abătându-ne 7 km de la drumul naţional, ce trece în apropierea graniţei cu Serbia, găsim într-o mică depresiune satul Clopodia. Prima atestare documentară a localităţii apare în anul 1598, într-un defter turcesc. În acea perioadă, Banatul era sub stăpânire otomană. Localitatea este menţionată din nou în conscripţia din 1717, după intrarea Banatului în componenţa Imperiului Habsburgic, o dată cu înfrângerea armatelor otomane în 1716 şi pacea de la Passarowitz din 1718.

O dată cu anexarea la Imperiul Habsburgic nu se recunoaşte dreptul la proprietate, toate terenurile intrând în posesia coroanei habsburgice, care le va vinde coloniştilor germani sau le va licita începând cu 1781. Prin urmare, reşedinţele nobiliare extraurbane din Banat datează cel mai devreme de la sfârşitul secolului XVIII, începutul secolului XIX... (continuarea pe monumenteuitate.org)

0 Comentarii