Budila in Ridicarea Iozefina

Budila este un sat in judetul Brasov, resedinta comunei cu acelasi nume, care are in componenta sa un numar record de 4 foste resedinte nobiliare extraurbane, grupate in 3 ansambluri.
  • Ansamblul palatului Béldy Ladislau (in prezent primaria comunei Budila) - alcatuit din cladirea palatului, capela, poarta de acces si parcul dendrologic; vizitabil;
  • Ansamblul castelului Béldy Pal - alcatuit din cladirea castelului, parcul dendrologic si pavilionul portii de acces; nevizitabil - proprietate privata;
  • Castelul Nemes si Castelul Mikes alcatuiesc ansamblul castelelor Mikes si Nemes - alcatuit din cladirile celor doua resedinte, un granar, o remiza pentru trasuri si parcul dendrologic; nevizitabil - proprietate privata.
Am ales sa le tratam pe rand, pe fiecare in parte. Primul este ''castelul'' Mikes.


Castelul Mikes

Familia Mikes, una dintre cele mai vechi familii secuiesti din Transilvania, este mentionata inca din 1506 ca ocupand unul dintre cele sapte scaune din Tarii Secuilor, avand deci un rol de frunte in organizarea comunitatii secuiesti. Participand in secolelele urmatoare la luptele politice si la diverse campanii de razboi, familia Mikes primeste drept rasplata suprafete intinse de pamant. In 1693, dupa ce Transilvania intra in componenta Imperiului Habsburgic ca principat autonom, descendentii familiei Mikes sunt ridicati la rangul de baroni, pentru ca in 1696 sa primeasca titlul de conti (grofi). Leaganul familiei Mikes este la Zabala, in judetul Covasna, nu departe de Budila. Acolo familia Mikes a avut un castel, care a fost transformat, si este in prezent utilizat ca hotel, dupa ce in prealabil a fost retrocedat descendentei familiei Mikes, Katalin Mikes, casatorita Roy Chowdhury de Ulpur (familie aristocratica bengaleza).

Dintre membrii familiei Mikes, trebuie mentionat Kelemen Mikes, considerat primul prozator de limba maghiara datorita lucrarii "Scrisorile din Turcia" scrise in 1761. Tot el pune si bazele Fundatiei Ungare de Proza. Kelemen Mikes s-a născut la Zagon (jud. Covasna) si a crescut la Zabola.“S-a răzvrătit împotriva Habsburgilor, s-a autoexilat în Polonia, Franţa şi Turcia, a fost torturat prin închisori, urmîndu-şi prietenul, principele Rakoczy Ferenc al II-lea. A fost supranumit Goethe al Ungariei" (sursa: articolul Cameliei Onciu din Monitorul Expres ).
Link
Castelul Mikes se afla in imediata apropiere a castelelelor Nemes si Beldy Pal, pozitionat intre acestea, la o distanta de cateva sute de metri.

Desi conform unor surse castelul ar fi fost construit in secolul XVIII, cladirea are aspectul unei constructii de secol XIX. Castelul Mikes consta in 3 volume alipite. Volumul principal, a carui latura lunga reprezinta fatada principala, este, aproape sigur, o constructie de secol XIX, intrucat si boltile din subsol sunt tot de secol XIX (grinzi de metal cu bolti de caramida intre). Fatada principala este compusa dupa canoanele eclectismului, cu un element central, asezat in axul de simetrie al fatadei si doua elemente laterale. Bosajele de pe colturi, coloanele angajate, maniera de tratare a andramentelor de usi si ferestre, toate acestea trimit si ele la arhitectura istoricista a secolului XIX


Pe de alta parte, nu este exclus ca cel de-al doilea volum, la al carui subsol nu am avut acces, sa dateze intr-adevar din secolul XVIII, iar primul volum sa fie adaugat intr-o epoca ulteriora, din dorinta de a extinde cladirea.

Ultimul volum, cel mai mic, este o terasa inchisa cu lemn, ale caror scari de piatra dadeau spre ceea ce a fost odata parcul castelului. Frontonul de lemn cu traforaje de la partea superioara a terasei este un fenomen interesant.

La interior, din putinul pe care l-am putut vedea noi, se pastreaza ancadramente de ferestre din lemn ce imita ancadramentele de piatra renascentiste, vagi urme de stucaturi, posibil pardoseala de pe terasa.


In parc exista ramasite ale scarilor care serveau accesul in parc. Parcul este asezat in panta, ceea ce probabil convenea unei gradini baroce (de secol XVIII).




Accestul in castel se face pe o poarta impunatoare, de fier forjat. Aleea inconjoara apoi un rond cu copaci inalti si impunatori, trecand prin fata castelului. Intre curtile celor trei locuinte nobiliare exista drum facut, dar nu stim din ce perioada.



Familia Mikes a avut si alte resedinte: in Ocna Mures , in Floresti (localitate in apropierea Clujului) – cladirea a fost distrusa in 1946, la Savadisla – acum cladirea e folosita ca spital, la Ozun (in proprietatea familiei, folosit ca hotel), la Bixad – in prezent scoala si primarie .

Reşedinţe ce au aparţinut familiei Mikes mai exista in jud. Alba, la Cisteiul de Mures, in jud. Covasna, la Zabola si Zagon (curia Mikes-Szentkereszty), precum şi în alte localităţi.

Mai multe imagini, pe monumenteuitate.org.



Vizualizare hartă mărită

0 Comentarii