27 nov. 2011

In vizită la Castelul Bethlen din Criș

In acest weekend am fost în vizită la Castelul Bethlen din Criș, pentru a profita de două ocazii deosebite: ziua porților deschise și festivitatea de premiere a concursului WEBkastély (WEBcastel), despre care sunt necesare câteva cuvinte.

Concursul a fost organizat de o echipă formată din grupul PONT, asociația Transilvania Vie și fundația Transylvania Trust. Scopul organizatorilor a fost să arate starea acestor monumente prin prisma și cu ajutorul comunităților de care ele aparțin. In plus, s-a vizat crearea unor idei pentru promovarea și revitalizarea acestui patrimoniu. Pe scurt, membrii comunităților locale au fost invitați să formeze echipe și să își reprezinte castelul pe parcursul a 4 probe.

Prima probă a fost documentarea și prezentarea trecutului castelului. A doua probă – intervievarea localnicilor și prezentarea opiniilor într-un scurt material video. A treia probă a provocat echipele să organizeze Ziua castelului, să promoveze evenimentul și să primească turiștii. Ultima probă, considerată de organizatori cea mai complexă, a vizat viitorul castelului. A trebuit ca echipele să găsească o funcțiune sau o serie de funcțiuni prin care monumentul să se autosusțină în viitor, rămânând totuși deschis publicului larg.

Concursul a atras un public numeros și 21 de echipe ce au concurat până la final. Concursul a fost câștigat de echipa palatului Teleki din Gornești.

In afară de festivitatea de premiere a concursului, a avut loc lansarea broșurii turistice a castelului din Criș, prezentarea unei scurte monografii a satului și un foarte frumos recital de muzica clasică. Atmosfera a fost una foarte plăcută, cu gulaș, vin fiert și mulți oameni pasionați de castelele din Transilvania și interesați de viitorul acestor monumente.

Castelul din Criș este deschis turiștilor.

Program: Marți-Duminică : 10-17 / Luni, sărbători legale – închis.

Contact : 0265 250 800 / 0740 090 266 / 0747 865 096)

Un reportaj despre evenimentul de la Criș poate fi urmărit aici.

Un articol foarte interesant cu imagini de arhivă, ilustrații și informații despre istoria castelului la începutul anilor 90 puteți găsi pe blogul art-historia.

Mai multe imagini din arhiva moNUmenteUITATE- http://www.monumenteuitate.ro/r/95/

Deasemenea, dacă vreți să aflați mai multe despre istoria castelului din Criș, precum și despre viitorul acestuia, vă invităm să urmăriți o parte din primul episod al seriei Retropolisz.



Pentru mai multe documentare despre reședințele nobiliare din Transilvania vizitați retropolisz.ro


Vizualizare hartă mărită

2 comentarii:

radu spunea...

Websiteul Webkastely este si in romana sau engleza?

moNUmenteUITATE spunea...

Nu, din pacate. Dar exista un reportaj de aproape o ora despre concurs, subtitrat in limba romana: http://www.youtube.com/watch?v=VB9OVYXUrQA