Sâmbătă, 12 noiembrie, a avut loc la Gornesti, în județul Mureș, un eveniment deosebit: Palatul Teleki și-a deschis porțile vizitatorilor după mai bine de 60 de ani.

După ce secole de-a rândul a fost locuit de membrii familiei Teleki, ansamblul a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, la scurt timp după naționalizare. În tot acest timp, curioșii au privit palatul de la distanță, puțini fiind cei care au reușit să îi treacă pragul și să îl viziteze.

Anul acesta ansamblul a reintrat în posesia familiei Teleki, iar preventoriul TBC a fost mutat. În acest weekend, o echipă de specialiști din Tg. Mureș, sprijiniți de familia Teleki, au organizat pentru prima dată Ziua Castelului și au deschis oficial porțile palatului pentru vizitatori.

Profitând de ocazia inedită, ne-am hotărât să pornim la drum și să vizităm Gornestiul, unii dintre noi pentru prima dată. Am plecat din București la 8 și am ajuns la destinație la scurt timp după oră 13.

Ne-am plimbat prin interiorul impunător, încercând să ne imaginăm, din fotografiile expuse și din ce ni se explica, atmosfera din trecut. Deși golite și modificate, camerele încă păstrează sobele și tâmplăria originală. În sala de bal s-au conservat sobele, tavanul pictat și candelabrele din sticlă de Murano, ale căror piese au fost demontate și depozitate. Parcul păstrează statuile (învelite în folie pentru protecție), monumentul funerar al lui Jozsef Teleki și speciile de arbori rari.

Am fost surprinși de cât de mulți oameni veniseră să viziteze palatul și am aflat, odată întorși în București, că numărul lor a depășit 500 și că au venit și turiști din Brașov, Miercurea Ciuc și chiar Budapesta .

Noi am fost încântați că în sfârșit palatul a putut fi vizitat așa cum se cuvine : cu ghizi informați și posibilitatea de a poza. Ziua Castelului a fost primul eveniment de acest gen la Gornesti și va fi urmat, sperăm, și de altele. Palatul nu mai poate fi vizitat decât în cadrul acestor evenimente.

Mai multe imagini AICI.


Vizualizare hartă mărită

7 Comentarii

Roxana a spus…
Ce frumos! Ce norocosi sunteti ca l-ati vizitat! O sa ne notam si noi pentru la anul daca s-o mai tine!
nartip a spus…
-Si...tooot asa aveti/veti avea de munca perpetuu.Problema se pune ca daca urmasii lor nu se intereseaza,de ce m-a durea pe mine altcineva?Si cand noi nu vom mai fi,nimeni nu ne 'reconstruieste' desi suntem mai 'monumente'...ramane amintirea noastra in poze si filme,ca si despre aceste ruine...
Monumente Uitate a spus…
@nartip - in cazul de fata, urmasii au fost si sunt interesati. cauta solutii pentru a putea restaura palatul si a-l deschide turistilor.

@Roxana - palatul se va mai deschide in primavara, vom anunta cand vom sti mai multe.
nartip a spus…
-Moderarea comentariilor-
-Aveti atat de multe ca nu le mai faceti fata.Cand am avut activata moderarea,eram evitat chiar in faza cand vedeau ca '...dupa ce va fi aprobat...'.Fara rost orice comentarii.Oricum,cel care scrie un comentariu,se autoexclude prin textul propriu.La un ziar local se instituise 'moderarea' si nu mai aveau comentatori.La sugestia mea au dat drumul la 'liber'.A venit ploaia de comentarii care mai de care mai porcoase.Au incercat 'oblonarea' si iar a scazut nr.comentatorilor.Le-am sugerat- ca si dvs. sa lase liber,pentru ca acei comentatori'saraci cu duhul' sa se sufoce in 'sucul' propriilor imprecatii.
-Mai intai s-au 'porcait' intre ei acea categorie de comentatori si apoi au renuntat la 'mizerii' vazandu-se cat de penibili apareau in contrast cu locul si tematica.Ori aici observ ca nu aveti comentarii care sa va copleseasca,nici cel putin de la colegii vostri...
Monumente Uitate a spus…
@nartip
Speram ca nu considerati ca, in cazul nostru, moderarea inseamna cenzura. Apreciem orice tip de comentariu venit de la cititorii nostri. De cand avem blogul, am primit fix comentariile pe care le vedeti pe site, pe care le-am publicat mereu deindata ce am primit mailul de instiintare.

Cat despre absenta acelor comentarii deseori intalnite pe site-urile ziarelor, consideram ca am avut noroc sa nu fim pusi in situatia de a modera astfel de discutii.
kutyatoke a spus…
As vrea sa vizitez castelul. Stiti cumva ce program are acum de sarbatori si in general?
Monumente Uitate a spus…
Castelul se deschide momentan pentru public doar la ocazii speciale. Nu are un program de vizitare propriu-zis. Puteti sa intrebati totusi pe pagina de facebook a castelului, poate aveti noroc: https://www.facebook.com/teleki.kastely?fref=ts