Acum o lună, ne-am gândit cum ar fi să încercăm să reconstituim unul dintre monumentele din arhiva noastră. Am selectat 3 clădiri și le-am supus la vot. Sondajul s-a încheiat cu următoarele rezultate:

castelul Bethlen din satul Țopa, comuna Albești, jud. Mureș - 129 voturi

palatul Mikes din Cisteiu de Mureș, jud. Alba - 23 voturi

palatul Atanasievici din Valeapai, jud. Caraș-Severin - 152 voturi

Căștigătorul a fost (deși nu ne așteptam) palatul din Valeapai, urmat, mereu, la foarte mică distanță, de castelul Bethlen din Țopa. Așadar, ne apucăm de treabă și reconstituim palatul din Valeapai.

Totuși, am luat în calcul și situația castelului Bethlen. Acesta, deși un monument istoric (clasa A) foarte important pentru evoluția arhitecturii din Transilvania, s-a transformat, în doar câteva decenii, într-un morman de pietre renascentiste, care va dispărea cu aceeași rapiditate cu care a fost distrus. Orice fel de demersuri pentru salvarea acestei clădiri sunt, în situația de față, foarte dificile, dacă nu chiar imposibile. Așadar, am hotărât să reconstituim și castelul Bethlen, sperând ca măcar așa să putem păstra o parte din el.

Vă mulțumim ca ați votat în număr atât de mare și sperăm ca cele două reconstituiri să iasă cât mai bine. Încă nu putem preciza un termen până la care acestea vor fi gata, având în vedere că atât partea de modelare, cât și cea de întocmire a documentației, durează destul de mult. Dacă aveți orice fel de informații despre cele două clădiri, în special imagini de arhivă și date tehnice (planuri, fațade, secțiuni, etc), ne puteți scrie pe adresa monumenteuitate@gmail.com. Ne-ar fi de mare folos!


6 Comentarii

Romulus a spus…
Felicitări, mult succes şi vom avea răbdare până să vedem rezultatele reconstituirilor!
Bravo ! Sa aveti sanatate si sprijin material,ca entuziasm si cunostinte, studii aveti.
Spor, TINERETE !
Daniel a spus…
Adica voi chiar renovati aceste cladiri? De adevaratelea? Daca da, aveti tot respectul meu ca pasionat istorico-arhitectural! Felicitari!
Monumente Uitate a spus…
Am vrea sa le renovam... dar poate in viitor. Momentan incercam sa le reconstituim cu ajutorul computerului: construim modelul 3D dupa care vom face cateva prezentari (randari).
arh. Radu Florea a spus…
Aveti poze din faze intermediare?:)
Monumente Uitate a spus…
Poate o sa ne facem si niste poze in timp ce modelam 3D-urile... dar nu promitem ca o sa fie spectaculoase. Doar niste oameni care se uita in niste monitoare...