30 mar. 2012

expoziția moNUmenteUITATE a ajuns la Pașcani

Între 2 și 30 aprilie 2012, expoziția moNUmenteUITATE poate fi văzută la Pașcani, la Casa de cultură „Mihail Sadoveanu”. Vernisajul a avut loc luni, 2 aprilie 2012, ora 11:00, în prima zi a programului „Școala Altfel”. Un scurt reportaj despre eveniment poate fi văzut aici.

Principala punte de legătură între subiectul expoziției și public a fost Palatul familiei Cantacuzino - Pașcanu, monument cu o puternică însemnătate pentru istoria comunității locale. Retrocedat în urmă cu câțiva ani, ansamblul este în prezent neutilizat și în pericol de a fi vandalizat.

Totuși, locul este un important punct de interes al orașului și, datorită frumuseții romantice a clădirii și a parcului ce o înconjoară, principalul loc de promenadă și întâlnire al tineretului din oraș - după cum am putut vedea cu o zi înainte de vernisaj.

Astfel, ne-a venit ideea de a face un mic concurs „ad-hoc”. Profitând de numărul mare de tineri prezenți la vernisaj, elevi ai liceelor din oraș, am vrut să aflăm cum văd ei monumentul. Provocarea propusă de noi s-a axat pe două direcții: fie o scurtă idee de salvare, fie o schiță. Răspunsurile primite au fost foarte interesante și realiste: elevii au vorbit despre cum ar putea fi redat comunității, cum ar putea deveni un spațiu al culturii și artei și, ceea ce ne-a surprins foarte plăcut, cum s-ar putea autofinanța (înfrățirea cu alte monumente, fonduri europene). Dar despre aceasta, vom reveni cu mai multe detalii peste câteva zile.Niciun comentariu: