PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ȘIRIEI ÎNCOTRO?
Expoziției de grafică și fotografie
Moțiu Cristian și Istvan Emanuel


Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monţia din Șiria găzduiește sâmbătă, 10 noiembrie, ora 17.00, vernisajul expoziției de grafică și fotografie PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ȘIRIEI ÎNCOTRO? 

Expoziția este realizată de Moțiu Cristian și Istvan Emanuel, studenți la Facultatea de Arhitectura Timișoara, respectiv Facultatea de design grafic Arad, cu sprijinul Asociației Pro Urbe Arad. 

”Scopul expoziției PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ȘIRIEI ÎNCOTRO? este de a aduce la cunoștința locuitorilor șirieni, faptul că localitatea are un fond arhitectural de mare valoare istorică și estetică, dar aflat azi în pericol: degradarea propriu-zisă a clădirilor, transformarea lor și folosirea unor materiale moderne necorespunzătoare sau chiar dărâmarea și înlocuirea lor cu alte construcții net inferioare din punct de vedere structural și estetic” - Moțiu Cristian

Studenţii Moțiu Cristian şi Istvan Emanuel sunt cunoscuţi deja în lumea artistică arădeană în urma participării la expoziţia PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ARADULUI ÎNCOTRO?, expoziţie deschisă la Muzeul de artă Arad în anul 2010. 

Castelul Bohus
Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia este găzduit de castelul Bohus, clădire construită în stil neoclasic, încărcată cu o bogată istorie. Perioada de glorie a castelului şi a castelanilor din Şiria este cea de la mijlocul secolului al XIX-lea, când aici se consuma revoluţia paşoptistă maghiară. Ianos Bohus (1800-1894) era atunci comitele Aradului iar soţia sa, Antonia Szögeny Bohus (1802-1890), era amfitrioana conducătorilor revoluţionarilor maghiari, dar şi a generalilor austrieci şi ruşi, prezenţi la aici în anul 1849. La Şiria, în castelul Bohus au fost duse tratative între generalul Görgey Artúr, comandantul armatei revoluţionare maghiare şi generalul Frolov, împuternicitul ţarist: capitularea  şi depunerea armelor în data de 13 august 1849.
În parcul castelului se află statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Şirianu, Nicolae Ştefu şi Emil Monţia.

Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monția (Castelul Bohuș din Șiria)
Vernisaj: sâmbătă, 10 noiembrie, ora 17.00 
Program de vizitare: Miercuri-Duminică: 09.00-17.00


Mai multe despre reședința baronului Bohus, aici.



View Larger Map

0 Comentarii