Anul acesta, un nou festival şi-a făcut apariţia cu răsunet în agenda iubitorilor de muzică electronică, un festival ce ne-a atras atenţia de la început. Era şi de aşteptat, căci se ţine într-un fost ansamblu nobiliar extraurban, chiar cel mai cunoscut din Transilvania, ansamblul castelului Bánffy din Bonţida. 


Electric Castle se anunţă a fi unul dintre festivalurile importante ale verii, cu aproximativ 50 de trupe şi artişti şi 25000 de participanti. Noi am vrut să aflăm mai multe despre cum e să organizezi un festival de muzică electronică într-un ansamblu de clădiri aflat în restaurare, aşa că le-am luat un scurt interviu organizatorilor.


***

Mulţumim că aţi acceptat să ne răspundeţi la câteva întrebări legate de munca de culise a organizării unui festival electro într-un monument istoric. Ca asociaţie interesată de protejarea monumentelor dorim să ştim mai multe despre cum se pot împăca cele două activităţi, care la prima vedere par atât de diferite. Cu siguranţă efortul depus de voi este semnificativ, iniţiativa având deja o rezonanţă destul de puternică. Pentru cei interesaţi de subiect, am formulat câteva întrebări astfel încât să ne putem face o idee despre posibilitatea valorificării patrimoniului prin organizarea unor evenimente muzicale, care sunt beneficiile şi, desigur, riscurile. 


Conform estimărilor voastre, la eveniment se anunţă în jur de 25000 de oameni. Care a fost reacţia autorităţilor locale, dar şi a comunităţii, la propunerea de organizare a unui festival electro cu participarea semnificativă în ansamblul castelului Bánffy, considerat emblema culturală a comunei Bonţida?

Din primul moment în care am demarat discuțiile cu Fundația Transilvania Trust am avut sprijinul lor total pentru organizarea acestui festival. Castelul Bánffy este o emblemă a Transilvaniei, nu doar a comunei Bonțida, şi merită să fie repusă pe harta monumentelor istorice și turistice din România. Credem că prin acest festival și prin numărul mare de oameni pe care vom reuși să îi aducem la Bonțida, vom crește notorietatea acestui monument și vom putea accelera restaurarea lui. Autoritățile locale din Bonțida ne-au oferit tot sprijinul logistic de care am avut nevoie. Totodată, Consiliul Județean Cluj, care este partener oficial al acestui festival, pe lângă linia de transport Cluj-Bonțida, Jandermerie și SMURD, a început demersurile pentru racordarea castelului la rețeaua de curent electric, prin construirea unui transformator. Acesta va servi în primul rând castelului și apoi nevoilor noastre pentru festival.


Cu siguranţă un aspect solicitant al organizării a fost cum să întegraţi clădirile istorice în activităţile cerute de festival. Ansamblul nobiliar este format din zona de intrare cu grajdurile, bucătăria cu turnul şi cel mai important, castelul, care este în curs de restaurare. În programul Electric Castle Festival aţi anunţat 4 scene. Care au fost criteriile care au influenţat modul de a amplasare a acestora?

În primul rând dorim să aducem urbanul și noul într-un loc plin de istorie și tradiție. Vrem astfel să realizăm un fel de liant între nou și vechi, prin muzica, decor și activitățile ce se vor desfășura la Electric Castle. Castelul este zona de atractie principală a acestui festival și punctul pe care dorim să-l scoatem cel mai mult în evidență. Astfel două dintre cele 4 scene vor fi amplasate în jurul castelului, respectiv în curtea acestuia și în lateralul său. În toată perioada festivalului, castelul va fi luminat și se vor proiecta imagini 3D pe el, totul pentru a crea o imagine cât mai spectaculoasă a acestui monument. Celelalte două scene vor fi amplasate în fostele grajduri și în fosta moară. Dacă în grajduri muzica electronică va fi completată de spectacole de lumini și proiecții video, în moară dorim să creăm o zona experimentală de film și muzică unde artiști mai puțin cunoscuți se pot afirma.


Ansamblul Bánffy este încă în curs de restaurare, iar una dintre îngrijorările apărute a fost că folosirea unei instalaţii de sunet puternice ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra clădirilor istorice ce compun ansamblul, mai ales prin vibraţiile emise de aparatura de sonorizare. Consideraţi că există acest risc? Dacă da, ce măsuri aţi luat?

Securitatea castelului și a participanților este vitală pentru noi. Astfel, după prima discuție pe care am avut-o cu Transilvania Trust, am cerut pareri inginerilor de sunet ce vor construi scenele și unor ingineri constructori. După măsurători, am fost asigurați că nu există riscul ca vibrațiile să afecteze clădirile. Mai mult, niciun sistem de sunet nu va fi direcționat spre castel, cum am spus și mai sus scenele vor fi amplasate în fața și în lateralul castelului cu expunere spre curte, respectiv lac. Accesul în clădirea principală a castelului va fi restricționat, tocmai pentru a proteja castelul și participanții de posibile evenimente neplăcute.


Multe dintre castelele rămase în Transilvania aflate în mediul rural sunt abandonate, iar una dintre cele mai de succes formele de reintegrare socială a acestor monumente este prin activităţi, inclusiv muzicale. Electric Castle este gândit ca un festival al anului 2013 sau urmăriţi şi realizarea unor ediţii viitoare? Ce beneficii finale credeţi că va avea ansamblul nobiliar în urma organzării acestui festival? 

Electric Castle Festival este gândit ca un festival ce dorim să îl creștem de la an la an, deci vor exista și ediții viitoare. Unul dintre scopurile noastre este restaurarea acestui monument spectaculos. Până la urmă, Castelul Bánffy a devenit casa noastră și vrem să avem grijă de ea. Beneficii... În primul rând prin numărul mare de oameni care vor fi prezenți la festival vom crește notorietatea castelului și sperăm să grăbim procesul de restaurare. Zona din jurul castelului se va dezvolta prin numărul mare de turiști atât români cât și străini ce o vor vizita și care vor putea consuma produse tradiționale făcute de localnici. O parte din banii câștigați în urma vânzării biletelor vor fi donați pentru restaurarea castelului.


Acestea fiind spuse, ne bucurăm că am avut ocazia să aflăm puțin din culisele Electric Castle şi încheiem cu o serie de detalii utile:

  • Unde e Bonţida? – la 30 km de Cluj.
  • Unde puneţi cortul? – există o zonă de campare pentru corturi în curtea castelului, dotată cu toate utilităţile necesare. Camparea este disponibilă în schimbul sumei de 10 lei/3 zile, începând cu 21 iunie, până în 24 iunie, la amiază. Rezervarea unui loc de campare trebuie făcută odată cu achiziţionarea abonamentului de festival.
  • Unde găsiţi bilete şi cât costă? – biletele se găsesc în reţeaua Eventim, la  partenerii din ţară sau direct de pe telefonul mobil, prin intermediul aplicației „Electric Castle Festival”, disponibilă pentru telefoanele cu iOS și Android. Până pe 17 mai, abonamentele pe 3 zile sunt 100 de lei (early bird), între 17 mai – 20 iunie, în presale, vor fi 135 de lei, iar la faţa locului vor fi 170 lei. 
  • Ce mai e în program? Organizatorii au pregătit şi evenimente complementare muzicii: proiecții de scurt-metraje, expoziții de pictură, fotografie și sculptură, prezentări de modă, târg de carte, acțiuni neconvenționale de teatru și dans, concursuri sportive și jocuri distractive.

Pentru a afla mai multe informaţii şi a fi la curent cu noutăţile Electric Castle, îi puteţi urmări pe www.electriccastle.rofacebookYoutube şi Twitter


0 Comentarii