În perioada 5-8 decembrie, expoziţia Reşedinţe nobiliare din România ajunge la Cluj-Napoca, cu ocazia primei ediţii a Bienalei de Arhitectură Transilvania. Vernisajul va avea loc vineri, 6 decembrie, ora 19:00, la Galeriile Minerva (Str. Napoca 16).

*Update 6.12 - expoziția poate fi vizitată până pe 12 decembrie, în fiecare zi, între 11:00 - 16:00.

Bienala de Arhitectura Transilvania este cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecţilor organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania (OART) alături de coorganizatorii OAR Nord-Vest, OAR Bihor, OAR Alba și OAR Satu Mare, în cele şapte reşedinţe de judeţ, (Cluj-Napoca, Bistriţa, Zalău, Oradea, Baia Mare, Alba Iulia, Satu Mare).

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) încorporează, sub tema Generare/Regenerare, o serie de evenimente între care concursuri – premierea celor mai reuşite exemple de practică profesională, expoziţii, workshop-uri și conferințe/dezbateri. Toate aceste evenimente sunt deschise atât publicului de specialitate cât şi publicului larg.


Despre expoziţie 

Pe actualul teritoriu al României, se mai păstrează în jur de 1000 de foste conace şi castele, ridicate începând cu secolul al XVI-lea până la mijlocul secolului XX şi care constituie astăzi o componentă aparte a patrimoniului construit naţional, insuficient cunoscută sau valorificată. Acestora li se adaugă şi alte numeroase reşedinţe nobiliare şi boiereşti dispărute de-a lungul timpului, dar a căror imagine şi istorie se păstrează încă. Ilustrând o varietate de stiluri arhitecturale, atât de origine locală, cât şi vest-europeană, aceste ansambluri arhitecturale fac parte din vasta reţea a reşedinţelor nobiliare din bazinul cultural central şi est-european, alături de cele din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Polonia, Ucraina sau Republica Moldova. 

Expoziţia Reşedinţe Nobiliare din România prezintă istoricul şi situaţia actuală a câtorva dintre cele mai spectaculoase reşedinţe extraurbane nobiliare sau boiereşti aflate şi astăzi pe teritoriul României.


   ***
 (click pe imagini pentru mărire)



2 Comentarii

Anonim a spus…
deageaba click. programul e ilizibil.
Monumente Uitate a spus…
Îl puteți găsi și pe pagina de facebook al evenimentului sau pe site. Adresele sunt în finalul postării.