În luna februarie 2014, Asociaţia ARCHÉ a desfăşurat un proiect de mobilitate în Norvegia, finanţat din Fondul pentru relaţii bilaterale al Programului PA17/RO13 - Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European, administrat de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

Scopul vizitei a fost realizarea unor întâlniri de lucru alături de Jazzmontør AS, o echipă de tineri profesionişti ce dezvoltă proiecte în sfera “digital storytelling”. Întâlnirile au vizat conturarea unui proiect ce îşi propune să dezvolte noi feluri de promovare a patrimoniului românesc, bazate pe naraţiune şi experimentarea personală a patrimoniului.  

Printre subiectele atinse în cadrul întâlnirilor s-au numărat noile tendinţe globale de “povestire a patrimoniului”, exemplele de proiecte norvegiene derulate de Jazzmontør AS şi Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural şi exemplele de proiectele similare emergente în spaţiul românesc. 

Nu au lipsit, desigur, discuţiile despre poveştile inedite ascunse de castelele, palatele şi conacele inventariate de-a lungul programului cultural Monumente Uitate. Am fost uimiţi de fascinaţia cu care acestea au fost primite pentru că Norvegia, deşi este regat, nu “prea” a avut reşedinţe nobiliare şi nici astfel de poveşti. Spunem “prea” pentru că, deşi ni s-a spus deseori că nu există, am reuşit să identificăm totuşi câteva reşedinţe, unele chiar aproape de sau în Oslo. Am reuşit să vedem doar una dintre ele, pitoreasca Frogner Manor, astăzi Muzeul oraşului Oslo, în al cărei parc se află faimoasele sculpturi ale lui Emanuel Vigeland



Întâlnirile de lucru, organizate în mod inspirat de partenerii noştri în diferite puncte cheie din Oslo, ne-au dat ocazia să explorăm oraşul, trecând atât prin centru, cât şi prin cartierele rezidenţiale cochete, cele locuite de tineri artişi şi chiar cartierul Holmenkollen, renumit pentru rampa sa de ski.


Una dintre zile a fost dedicată vizitării oraşului şi câtorva dintre muzeele importante: Galeria Naţională (ce găzduieşte faimosul „Ţipăt” al lui Edvard Munch), Muzeul Naţional de Arhitectură (o frumoasă clădire de secol XIX restaurată şi extinsă cu un pavilion modern proiectat de Sverre Fehn) şi Muzeul de Artă Decorativă şi Design. Având în vedere că în acest an Norvegia celebrează 200 de ani de la realizarea primei Constituţii, toate aceste muzee găzduiesc, sub titlul „Norway 2014”, expoziţii aniversare în care sunt prezentate arta şi cultura acestui moment cheie din istoria Norvegiei. Pentru noi, a fost o experienţă minunată, aşa că am hotărât să îi dedicăm un întreg articol. Aşadar ... va urma.






0 Comentarii