După succesul răsunător de anul trecut, Electric Castle s-a impus ca cel mai bun festival al anului 2013 din România. Aşa că am vrut să aflăm care au fost urmările evenimentului, ce s-a schimbat în 2014 şi ce planuri de viitor a pregătit echipa din spatele festivalului pentru castelul Bánffy.


Credeţi că festivalul Electric Castle de anul trecut, din 2013, şi-a atins scopul de a promova Castelul Bánffy din Bonțida? Care au fost urmările festivalului?

În timpul festivalului am realizat un studiu sociologic în care una dintre întrebări era dacă oamenii au auzit înainte de Castelul Bánffy. Aproape 50% nu auziseră, aproape toți fiind din afara Clujului. Deci da, credem că prin Electric Castle, Castelul Bánffy a câștigat foarte multă notoritate. Apoi și cu banii primiți de la noi s-a finalizat acoperișul, anul acesta conform parteneriatului pe care îl aveam cu autoritățile, castelul a fost legat la curent, iar drumurile din jurul lui se vor reface. Deci credem că Electric Castle este o prezență benefică, pentru castel în primul rând, dar și pentru Bonțida.


Cum a fost pus in valoare Castelul Bánffy in timpul festivalului?

Întregul nostru concept a fost construit în jurul castelului. Cele mai mari două scene erau practic parte din castel, una fiind chiar în curtea principală, iar una pe latura neogotică. De la început am vrut să scoatem castelul în evidență și din această cauză am decis să folosim scene cât mai minimaliste, dar foarte multe lumini arhitecturale și jocuri de lumini. Castelul a fost epicentrul festivalului, totul raportându-se la el.

Cum s-au raportat participanții la festival la castel?

Primul impact este copleșitor. O spun și din proprie experiență, dar și din reacțiile pe care le aveau oamenii după ce intrau în curtea castelului. Anul trecut am avut un public extraordinar care a înţeles cât de important este să protejăm castelul și cât de important este să îl repunem pe harta turistică a monumentelor istorice. 

Există ceva nou sau schimbat în formula de anul acesta a festivalului şi dacă da, ce anume?

În primul rând Electric Castle a fost anul acesta Bigger / Stronger / Better. Cu 4 zile, 5 scene și peste 130 de artiști. Suprafața festivalului a fost mult mai mare, zona de sporturi extreme mult mai spectaculoasă și am avut o mulțime de alte activități pe timpul zilei (de la workshop-uri musicale, proiecții de film, workshop-uri de handmade). Anul acesta am lansat și un proiect pilot pe care vrem să-l dezvoltăm de la an la an. Este vorba de un ECO Point care a functionat pe suprafața festivalului și care are rolul de a responsabiliza oamenii și a-i îndemna să protejeze mediul înconjurător și castelul.

Credeți că festivalul poate fi replicat și pentru a pune în valoare alte reședințe nobiliare, sau castelul Bánffy din Bonțida dispune de niște atuuri și circumstanțe speciale?

Castelul Banffy este casa noastră, aici ne simțit cel mai bine și credem că este locația perfecta pentru festival. Ar fi un proiect interesant să putem replica festivalul și în alte locuri pentru a le pune și pe acestea în valoare, dar momentan dorim să ne concentrăm pe ediția de anul acesta și de anul viitor.


În afară de festival, organizaţi şi alte evenimente la castel pe parcursul anului?

Din păcate nu. În schimb, pe lângă Electric Castle Festival, la Castelul Bánffy au loc o mulțime de alte evenimente, proiecțiile de film de la TIFF sau Zilele Castelului fiind doar câteva care îmi vin acum în minte.



Noi ne bucurăm nespus că, de la an la an, Electric Castle dovedeşte că patrimoniul poate fi valorificat cu succes şi prin metode mai puţin convenţionale şi aşteptăm cu nerăbdare să povestim mai multe despre ediţia de anul acesta. So... stay tuned!



0 Comentarii