9 iun. 2014

SoNoRo Conac, ediţia a II-a


În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac -, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac vizitează, între 9 și 27 iunie 2014, unele dintre cele mai spectaculoase edificii de patrimoniu din țară. Pentru a reintegra aceste clădiri emblematice în circuitul cultural, SoNoRo Conac propune, în strânsă colaborare cu gazdele și în paralel cu seria de concerte, un program cultural care să pună în valoare moștenirea culturală și artistică a locurilor. Astfel, fiecare concert SoNoRo Conac este integrat într-un program artistic adaptat personalității clădirii și domeniului gazdă. 

Primul concert SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 9 iunie pe domeniul viticol Avincis, la vila Dobrușa din Drăgășani și propune oaspeților o degustare de vinuri și o vizită a cramei, restaurate în 2011 de arhitectul Alexandru Beldiman, un picnic gurmand și un concert inedit SoNoRo, în via domeniului.

Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Casa Avramide – Casa Colecțiilor, parte a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Tulcea), Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), Sinagoga din Bistrița, monument istoric, Castelul Huniazilor, cunoscut și drept Castelul Corvinilor (Hunedoara) și încheie luna la Conacul Hodoni (Timișoara), pe 27 iunie. 

Deschiderea ediției a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964).

Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:
  • Crama Avincis - Vila Dobrușa (Drăgășani), 9 iunie
  • Casa Avramide – Casa Colecțiilor, parte a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Tulcea), 15 iunie
  • Conacul Bellu din Urlați, aflat în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești), 18 iunie
  • Conacul Cuza, Muzeu memorial „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa (Iași), 21 iunie
  • Conacul Miclescu, Călinești (Botoșani), 22 iunie
  • Sinagoga din Bistrița, monument istoric, 24 iunie
  • Castelul Huniazilor, cunoscut și drept Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie
  • Conacul Hodoni (Timișoara), 27 iunie

Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și bursierii programului SoNoRo Interferențe.

Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.

***

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: Ordinul Arhitecților din România
Mașina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Dorna, Illy, Cramele Rotenberg,  Monumente Uitate (un proiect al Asociației ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena

Fundația Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobrușa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Artă, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetări eco-muzeale Tulcea), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Bellu - Urlați, Societatea de concerte Bistrița, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iași), Conacul Miclescu (Călinești, Botoșani), Sinagoga din Bistrița, Muzeul Castelul Corvinilor, Primăria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timișoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră (Brașov), Conacul Ghyka (Cotești), Casa Monteoru (București)

Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNewsNiciun comentariu: