Circuitul de concerte SoNoRo Conac din vară se reia cu o vizită muzicală la conacul preferat din Transilvania al Prințului Charles: conacul Apafi din satul Mălâncrav. Vineri, 8 august, de la ora 19.00, muzicienii SoNoRo vor concerta pe proprietatea care a aparținut familiei regale maghiare Apafi în urmă cu 600 de ani, restaurată cu deosebită grijă de Fundația Mihai Eminescu Trust.  Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă) ne vor delecta cu un program muzical  compus din piese de W.A.Mozart, J.M.Leclair, G.Enescu, A.Dvořák și J.Halvorsen. 

SoNoRo Conac continuă în luna septembrie la Biserica Neagră din Brașov (13 septembrie) și Conacul Ghyka de la Cotești (14 septembrie), având ca ultimă oprire capitala, cu un concert pe 15 septembrie la Casa Monteoru din București.


Program
WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) - Duet pentru vioară și violă în sol major, KV 423
JEAN MARIE LECLAIR (1697-1764) - Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2
ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74
GEORGE ENESCU (1888-1955) – Lăutarul pentru violă solo
JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel
---
Concertul începe la ora 19 și va fi precedat de o vizită a bibliotecii și a salonului conacului. 


Acces: Satul Mălâncrav (comuna Laslea, județul Sibiu) se află la 25 de km de Sighișoara, în drumul spre Mediaș. După ieșirea din localitatea Dandeș virați la stanga urmând indicatoarele către Laslea și Mălâncrav. 

Accesul la concerte se face numai pe bază de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informații: http://conac.sonoro.ro


Conacul Apafi
Conacul Apafi a fost construit în secolul XV de familia regală maghiară cu același nume în localitatea Mălâncrav din județul Sibiu. La sfârșitul secolului XVII, conacul a fost trecut în proprietatea familiei nobiliare Bethlen. În secolul XIX el a fost vândut și a intrat într-un proces treptat de declin. În anii 1920 a devenit proprietate a Bisericii Luterane, iar în 1947 a fost confiscat de regimul comunist și transformat în cămin cultural. Căderea regimului comunist a însemnat restituirea conacului, în stadiu de ruină, Bisericii Luterane, care a luat hotărârea să-l vândă Fundației Mihai Eminescu Trust, în vederea restaurării. Lucrările de restaurare au început în anul 2004. 


Cu ajutorul arhitectului Jan Hülsemann și a meșterilor Fritz Klutsch și Ernst Linzing, conacul a fost restaurat pe cât posibil în concordanță cu planurile arhitecturale din secolul XVIII. Procesul de restaurare a fost unul migălos, realizat la standarde înalte, cu implicarea, printre altele, a artizanilor locali pentru broderiile și mobilele pentru interior și exterior. Planurile pentru grădină au aparținut lui Catherine Fitzgerald, peisagist, care a lucrat împreună cu Kirsty Stevens.

Pe 1 octombrie 2007, conacul astfel restaurant a fost redeschis publicului. În prezent, el poate găzdui până la 9 oameni, cu posibilitatea de a găzdui alți 18 în casele de oaspeți situate în sat. 


Fundația Mihai Eminescu Trust 
Mihai Eminescu Trust este o organizație non-profit, care activează din 1998 pentru conservarea peisajului cultural și natural din satele săsești cu biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele au fost inculse în patrimoniul mondial UNESCO. De la înființarea fundației în România, în anul 2000, sub patronajul ASR Prințul de Wales, Mihai Eminescu Trust a inițiat în Transilvania proiectul „Satul de sine-stătător”, câștigător al mai multor premii la Gala Societății Civile. Cu ocazia redeschiderii conacului Apafi publicului, Fundația Mihai Eminescu Trust a câștigat Premiul I pentru Serviciu Dedicat în slujba Conservării Patrimoniului European, oferit de Europa Nostra și Comisia Europeană.  
Mai multe informații:  www.mihaieminescutrust.ro 

***
Informații despre proiect
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac-, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate. 

Cea de-a doua ediție SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff – Manasia, și a continuat cu Vila Dobrușa din Drăgășani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie),  Conacul Bellu din Urlați (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrița (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) și Conacul Hodoni de lângă Timișoara (27 iunie). 

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Partener principal: Ordinul Arhitecților din România
Mașina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Coca-Cola HBC România, Illy, Cramele Rotenberg,  Monumente Uitate (un proiect al Asociației ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena
Fundația Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobrușa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Artă, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetări eco-muzeale Tulcea), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Bellu - Urlați, Societatea de concerte Bistrița, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iași), Sinagoga din Bistrița, Muzeul Castelul Corvinilor, Primăria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timișoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Evanghelică C.A. din România - Parohia Brașov, Conacul Ghyka (Cotești), Casa Monteoru (București)
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews

0 Comentarii