Școala de vară ARCHÉ: la Palat ÎnFlorești
Școala de Vară la Palat „ÎnFlorești” a avut loc în perioada 19 - 28 august 2019 și a fost prima școală de vară din domeniul patrimoniului cultural din România dedicată exclusiv unei grădini istorice și restaurării acesteia, respectiv a parcului de pe Domeniul Cantacuzino din Florești, jud. Prahova.
Istoria amenajărilor peisagistice de la Florești secondează istoria apariției primelor grădini moderne, realizate după moda occidentală în zona de sud a României. Deși domeniul aparținea familiei Cantacuzino de mai bine de 300 de ani, acesta a început să fie amenajat abia în jurul anilor 1830-1850. De amenajarea inițială se pare că s-a ocupat chiar autorul primelor grădini publice ale Bucureștiului (Grădina Kiseleff și Grădina Cișmigiu) – Carl Friedrich Wilhelm Meyer. La începutul secolului al XX-lea, Nababul, Gheorge Grigore Cantacuzino, dorind să remodeleze parcul de preumblare pentru a fi în concordanță cu nou-construitul palat, va angaja un alt bine cunoscut artist al peisajului, Émile Pinard, co-autor al Parcului Bibescu (astăzi Parcul Romanescu) din Craiova, pentru această lucrare.
Lăsat în paragină încă de la moartea Nababului (1913), parcul mai păstrează astăzi încă multe componente valoroase din vechile amenajări: numeroși arbori istorici, unii de dimensiuni remarcabile, alții din specii exotice mai rar regăsite pe teritoriul României, un turn de apă în ruină falsă, un lac (astăzi secat) și mai multe canale de apă, un nymphaeum etc. Din 2014, parcul a fost valorificat prin numeroase proiecte culturale și sportive, cel mai cunoscut dintre acestea fiind competiția hipică „Karpatia Horse Show.”
Evenimentul a reunit 22 de studenți și tineri profesioniști din România și Marea Britanie, interesați de subiectul patrimoniului cultural la modul general și de grădinile istorice în mod special. Studenții din domenii complementare (peisagistică, arhitectură, patrimoniu cultural, istorie și arte vizuale, economie, drept etc.) au fost îndrumați de specialiști care activează în domeniul patrimoniul cultural și al grădinilor istorice, alături de care au discutat despre arheologia de grădini și despre tehnici de restaurare peisageră, managementul vegetației istorice, artele vizuale ca mijloc de valorificare a peisajelor culturale.
Invitatul special al evenimentului a fost arh. Maria Auböck, coordonator și co-autor al mai multor proiecte de restaurare peisageră, precum cele de la palatele Schönbrunn și Belvedere (ambele parte din Patrimoniul Mondial UNESCO).
Rezultatele școlii de vară:
- În urma primelor săpături arheologice realizate în România într-o grădină istorică au fost descoperite trei alei realizate în urmă cu cel puțin un secol. Alături de ele au fost descoperite numeroase cahle, fragmente din vechi vasce mari de piatră, o scăriță de șa din anii 1900, cioburi de farfurii englezești de secol XVIII, „gogonele” de cox și o monedă din anii 1950.
- Au fost inventariați și evaluați aproape 400 de arbori de pe tot domeniul și au fost identificate o parte din problemele cu care aceștia se confruntă în prezent. În acest scop s-a folosit o aplicație care stochează date cantitative și calitative despre vegetația arboricolă.
- S-au realizat intervenții artistice „site-specific”, non-invazive: un set de mobilier de grădină format din două scaune și o masă, toate inspirate din arhitectura clădirilor de patrimoniu de pe domeniul istoric.
Planul original al domeniului
Poartă istorică și aleea de castani. Foto: Adam Freundlich
0 Comentarii