Despre familia Nemes nu am reusit sa aflam decat foarte putin. "Nemes" este in Transilvania denumirea data nobilimii maghiare mic si mijlocii. Mai exista un castel Nemes in localitatea Haghig, judetul Covasna, iar un articol pe internet povesteste despre un proces intre satenii din Haghig si groful Adam Nemes in 1718. Nu stim insa daca familia Nemes era “de Budila” sau “de Haghig”.






















Castelul Nemes este asezat in partea estica a castelului Beldi Pal. Din el nu a mai ramas insa la suprafata decat un morman de caramizi peste care creste vegetatia, acoperind totul. Dupa toate aparentele, pivnitele castelului sunt inca intacte, dar nu am putut cobori in ele pentru a incerca o datare a castelului. O data gasita vorbeste despre 1751 ca anul constructiei castelului.


















Din ansamblul castelului se pastreaza zidurile a ceea ce noi am presupus ca ar fost bucataria. Constructia, fara acoperis si fara planseuri, din care se mai tin in picioare azi doar zidurile, avea doua etaje deasupra solului si un subsol. Ferestrele aveau deschideri mici si gratii de fier. Ancadramentele initiale, dreptunghiulare, erau din piatra, inlocuite acum cu lemn. Supravietuirea unor grinzi in consola deasupra intrarii sugereaza o copertina.









































Cea mai interesanta cladire ce a supravietuit sunt grajdurile castelului, cladire ambla, cu aspect baroc.































La interior cladirea este partitionata de stalpi ce sustin arcaturi pe care se sprijina bolti de secol XVIII (asa cum se intalneste si la castelul Banffy, din Bontida, jud Cluj). Intr-o jumatate a grajdului stalpii au fost pastrati liberi, in timp ce in cealalta jumatate, intre stalpi au fost ridicati pereti (care acum stau sa cada, lasand la vedere stalpii initiali). Volumul central este suprainaltat (parter si etaj) si pare adaugat intr-o perioada ulterioara constructiei initiale. Intrarile in acest grajd sunt largi (un arce turtite la partea superioara) pentru a face loc trasurilor sa intre.




























































Si acest castel are propria poarta de acces, ca si propriul parc, acum in paragina (dar chiar si asa, foarte frumos).

mai multe imagini, pe monumenteuitate.org

0 Comentarii