Castele și conace revitalizate
În ultimii ani, interesul pentru vechile reşedinţe nobiliare din România a crescut. Fie că e vorba de numărul din ce în ce mai mare de curioşi ce pleacă să străbată satele în căutare de vechi conace, sau de antreprenori ce încep aventura de a readuce astfel de clădiri la frumuseţea de altădată, se poate observa clar un curent din ce în ce mai amplu de redescoperire a reşedinţelor nobiliare extraurbane.
Prin proiectul Monumente Uitate am găsit la nivelul întregii țări în jur de 70 de povești de succes ce au avut ca rezultat revitalizarea reședințelor nobiliare. Contextul în care acestea s-au născut diferă de la caz la caz, dar au un numitor comun și anume conacele uitate ce revin la viață sub îngrijirea actualilor proprietari. Profilul celor care investesc în astfel de clădiri este în curs de a se defini. Putem vorbi de autorități locale sau investitori privați care au reușit să vadă potențialul economic al acestor clădiri, de urmași ai nobilimii care doresc să reinstaureze clădirile ca exponenți ai istoriilor de familie, de membri ai comunităților locale care cred în valoarea culturală a acestora, sau de asociații de profil care vor să redefinescă conceptul de monument istoric în societatea românească.
foto: Monumente Uitate, 2014
foto: Alternativa pentru monumente, 2014
foto via Muzeul Municipal Carei
Datorită faptului că interviurile s-au dovedit a fi deosebit de interesante iar expoziția a reușit să prezinte doar în mare problematica, am hotărât ca în următorele luni să le publicăm integral pe blog. Pe primul, dedicat Castelului Teleki din Gorneşti, îl veţi putea citi aici.
Castelul Teleki, jud. Mureș.
***
Expoziția Monumente Uitate – Castele şi conace revitalizate este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitecților din România și al Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii. Parteneri: Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia Istoria Artei, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Mureş. Aceasta călătoreşte prin ţară, iar programul ei poate fi consultat mai jos.
***
Expoziția Monumente Uitate – Castele şi conace revitalizate este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitecților din România și al Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii. Parteneri: Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia Istoria Artei, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Mureş.
Expoziţia poate fi văzută după următorul program*:
- 10 iulie - 11 august - Castelul Teleki din Gorneşti
- 13 - 16 august - Festivalul Dorna Art, Vatra Dornei
- 28 - 30 august - Barock 14 - Zilele Castelului Bánffy din Bonţida
- 5-6 septembrie 2015 - “Călătorie la 1900”, ediția a II-a, Castelul Sturdza din Miclăușeni, jud. Iași
- 11-13 septembrie 2015 - PLAI Festival, Muzeul Satului Bănățean, Timișoara, judetul Timiș
- 24 septembrie - 25septembrie 2015 - Workshop "Întâlnire la palat", Palatul Chrissoveloni, Ghidigeni, județul Galați
- 1 octombrie – 11 octombrie 2015 – Fațadele sunt ale comunității - Dincolo de Fațade deschide Casa Costa-Foru. Aleea Dealul Mitropoliei nr. 7
* Programul va fi actualizat periodic.
0 Comentarii