Localitatea Valeapai este menționată prima dată în documentele otomane în anul 1597, aparţinând Banatului de Severin, parte a Paşalâcului de Timişoara. Dupa intrarea Banatului sub stapânire habsburgica, în 1716, localitatea intră în administrația districtului Ciacova, fiind menționată în conscripţia din 1717 și apărând în hărţile din 1723 şi 1776. Mai târziu, în 1777, când Banatul intră în gestiune maghiara, localitatea Valeapai va aparține comitatului Caraş. Astăzi așezarea aparține de comuna Ramna, județul Caraș-Severin... (continuarea pe monumenteuitate.org)

2 Comentarii

Anonim a spus…
ar trebui sa se caute poze cu conacul din valeapai atunci cand el era o frumusete si un orgoliu si o mandrie a satului daca nu ma insel familia Frant Ion are poze cu conacul atanasievici si sateni trebuie sa aibe sigur asa sar putea aprecia ce a fost el odata,si miar place sa se dea mai multe informati si sa se caute si daca pot cu ceva sa ajut o voi face
Monumente Uitate a spus…
Ar fi intr-adevar binevenite niste imagini de arhiva si mai multe informatii despre cladire. Din pacate noi ajungem mai greu in Caras-Severin... Daca dvs. aveti cunostinte in zona, ne puteti ajuta, luand legatura cu persoanele respective si intrebandu-le daca ar fi de acord sa faca imaginile publice.