Palatul Bethlen de la Sânmiclăuș este o construcție unică în genul ei: aflată la limita dintre Renaștere și Baroc, clădirea a fost ridicată de Miklos Bethlen (1642-1716) după planurile pe care el însuși le-a realizat.



Localitatea Sânmiclăuș si palatul la Ridicarea Iozefină (1769-1773); in imagine se observă două clădiri cu plan patrulater și turnuri de colț, palatul Bethlen este cel cu zidul circular (dreapta).

Miklos Bethlen făcea parte din importanta familie nobiliară Bethlen de Bethlen. Tatăl său, Janos Bethlen, om de încredere al principilor Gheorghe Rakoczi I si Gheorghe Rakoczi II, devine, sub Mihai Apaffi I, cancelar al Transilvaniei. Într-o perioadă în care Transilvania se afla într-o poziție delicată, prinsă la mijloc între cele două mari imperii, Otoman și Habsburgic, fiind în plus tulburată de conflictele religioase dintre catolici și protestanți, Janos Bethlen și apoi Miklos Bethlen, au jucat un rol determinant în viața Principatului, luptând pentru păstrarea independenței Transilvaniei și drepturile protestanților din Principat... (continuarea pe monumenteuitate.org)

4 Comentarii

Rudi a spus…
Articolele devin din ce in ce mai documentate si detaliate. Felcitari! Ar fi totusi interesant sa adaugati si o harta, coordonate GPS sau imagini din satelit. Am putea avea o imagine in ansamblu despre locatie.

Felicitari inca o data!
Monumente Uitate a spus…
Am adaugat, multumim de sugestie :)
banna a spus…
FELICITARI!!!
Este un articol foarte bine documentat si real!
Am avut documentatia in l. maghiara va felicit,ca ati publicat si in l. romana.
Va doresc mult succes in continuoare!
Vincze Balint a spus…
din pacate inca nu s-au apucat de restaurare si in catva ani nu o sa mai fie ce sa restaureze. promit restaurarea de vreo 3 ani. de 3 ani in fiecare vara s-au "apucat" de restaurare in vorbe. pacat de monumente