Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac are loc pe 21 septembrie 2013, la ora 18.00, la Castelul Teleki din Gornești, județul Mureș.


Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Castelul Teleki sunt Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă). Programul cuprinde piese de Johann Sebastian Bach, Zoltán Kodály, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti  și Johan Halvorsen. 

Cu ocazia concertului, oaspeții au posibilitatea de a vizita gratuit edificiul transilvănean construit în stil baroc. Concertul SoNoRo Conac va fi urmat de un cocktail.

Castelul Teleki din Gorneşti se află la 17 km distanţă de Târgu-Mureş și a fost construit între 1778-1802, după planurile arhitectului Andreas Mayerhoffer, fiind construit în aşa-numitul stil Grassalkovich, asemănător palatelor baroce realizate de acesta în Ungaria, la Godollo și Pecel. 

Cu o compoziție arhitecturală în forma de U, un corp central mai proeminent și un impresionant parc în stil baroc, cu statuete reprezentând personaje mitologice, castelul este una dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, fiind numit şi „comoara Mureşului”. Fațada este marcată în centrul ei printr-un rezalit supraînălțat, cu colțuri rotunjite, iar acoperișul înalt este străbătut de lucarne, avand în vârf un ceas. Castelul are 52 de camere și 365 de ferestre, simbolizând săptămânile și zilele anului. 

Numele Teleki este unul marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât şi a Ungariei, deoarece această familie aristocrată s-a implicat activ de-a lungul secolelor atât in domeniul politic-administrativ, cât şi în cel cultural. Printre numeroșii membri ai familiei ce și-au lasat amprenta asupra vieții culturale ardelene se numără și contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena în 1769 şi fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş.

Jefuit la finalul celui de-al doilea Război Mondial, naționalizat în 1949 și transformat în  preventoriu TBC pentru copii în 1956, ansamblul architectural a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. Până acum au avut loc trei astfel de evenimente, în noiembrie 2011, iulie 2012 și iulie 2013.

Următorul concert din seria SoNoRo Conac va avea loc la Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), pe 25 septembrie. 

Pentru programul concertelor și mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriți: conac.sonoro.ro. Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile,  la: mariaclara@sonoro.ro.

0 Comentarii