Castele și conace revitalizate: Castelul Bánffy din Sâncrai
Castelul în 2014. foto: Zoltan Lorincz
Castelul din Sâncrai, județul Alba, a fost construit în anul 1805. Castelul, împreună cu anexele și parcul, au fost transformate în anul 1947 în școală de invalizi de către Direcția Generală a Serviciului Sanitar. În anul 1997 această funcțiune a fost desființată, clădirea rămânând nelocuită. La interviu ne-a răspuns doamna Anca Pojar, reprezentant al Consiliului Județean Alba.
1. Povestiţi-ne puţin despre istoria proprietăţii.
Castel a fost construit în anul 1805. Se află în proprietatea județului Alba și este administrat de Consililui județean Alba. Castelul, împreună cu anexele și parcul, respectiv moșia, au fost transformate în anul 1947 în școală de invalizi de către Direcția Generală a Serviciului Sanitar. În anul 1997 această funcțiune a fost desființată, clădirea rămânând nelocuită.
Castelul în 2008; foto: Matei Ana, Tăut Oana,
Popa Cristina, Vasiliu Alexandru, Crăciun Mădălin.
2. Ce v-a determinat să investiți în salvarea ansamblului?
Ansamblul castelului Banffy este clasat în Lista Monumentelor Istorice ca monument de valoare regională și locală. Înconjurat de un peisaj frumos, cu o arhitectură deosebită și un domeniu de 18.000 mp, acesta este locul ideal pentru organizarea de evenimente culturale. Singurul punct negativ al acestui ansamblu este lipsa serviciilor.
Castelul la începutul secolului al XX-lea
3. Care era situația ansamblului în momentul în care ați început restaurarea? Cum a decurs procesul de conservare/reabilitare?
În urma transformării castelului în școală de invalizi, clădirea a suferit numeroase modificări care au dăunat nu numai aspectului interior și exterior, dar și bunei lui funcționări. Abandonarea ansamblului în 1997 a avut ca urmare degradarea structurii, mai ales din cauza infiltrațiilor. Menținerea clădirii în această stare putea duce la agravarea problemelor și, implicit, la creșterea costurilor pentru combaterea acestora în viitor. Astfel, s-a considerat necesară și oportună investiția cât mai rapidă asupra construcției.
Restaurarea și refuncționalizarea castelului s-au făcut de către Consiliul Județean Alba. A fost restaurat și pus în valoare caracterul original al construcției și au fost deschise spre utilizare publică spații înainte nefuncționale, precum mansarda. Valoarea lucrării a fost de 923.707,154 Euro și s-a făcut cu fonduri venite în proporție de 70% de la Consiliul Județean Alba și 30% fonduri europene POSDRU.
Foto: Ciprian Nemeș, 2014
Priveliște din turnul castelului
4. Care este utilitatea actuală a ansamblului? Ce planuri de viitor aveți?
Centrul Cultural Castel Sâncrai și-a deschis porțile cu scopul de a promova excelența și valorile autentice, oferind un nou atu județului Alba în lista destinațiilor de turism economic și cultural din România. Cu spații diverse clădirea poate găzdui evenimente ca degustări de vinuri, concerte, recitaluri, expoziții de artă sau conferințe. Domeniul castelului este în curs de amenajare pentru a putea găzdui evenimente outdoor de amploare, cu o capacitate între 2.000 și 5.000 de persoane.
SoNoRo conac, 2016. Foto: Șerban Mestecăneanu
Castelul în 2014, foto: Ciprian Nemeș
5. Considerați că este important ca publicul larg să cunoască povestea castelului dumneavoastră?
În vederea promovării Centrului Cultural Castel Sâncrai, Consiliul Județean Alba consideră că este foarte important ca publicul larg să cunoască povestea castelului. În acest sens au fost realizate filme de prezentare ce urmează să fie distribuite în mediul online și nu numai. De asemenea s-a realizat un site de promovare în care se regăsesc informații cu privire la istoria și restaurarea castelului precum și un calendar de evenimente.
***
Acest interviu a fost realizat ca parte a proiectului Monumente Uitate - Castele și conace revitalizate, care dorește să aducă în atenția publicului o serie povești de succes ce au avut ca rezultat revitalizarea reședințelor nobiliare. Contextul în care acestea s-au născut diferă de la caz la caz, dar au un numitor comun, și anume conacele uitate ce revin la viață sub îngrijirea actualilor proprietari. Profilul celor care investesc în astfel de clădiri este în curs de a se defini. Putem vorbi de autorități locale sau investitori privați care au reușit să vadă potențialul economic al acestor clădiri, de urmași ai nobilimii care doresc să reinstaureze clădirile ca exponenți ai istoriilor de familie, de membri ai comunităților locale care cred în valoarea culturală a acestora sau de asociații de profil care vor să redefinescă conceptul de monument istoric în societatea românească.
Citește despre Monumente Uitate - castele și conace revitalizate:
***
Monumente Uitate - Castele și conace revitalizate este un proiect cultural realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Parteneri: Universitatea Babeș-Bolyai, Grupul PONT, Asociația Castel Teleki, Muzeul Județean Mureș, Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania.
0 Comentarii