Cel mai promovat obiectiv turistic din Jibou este, fără îndoială, Grădina Botanică ''Vasile Fati''. Asemeni Arboretumului din Simeria, această a luat naştere în perioada regimului comunist, prin refunctionalizarea parcului aferent unei foste reşedinţe nobiliare, într-o epocă în care clădirea nu putea fi pusă în valoare din motive lesne de înţeles. Ca rezultat, ansamblul fostului palat pare astăzi, din punct de vedere al impresiei vizuale, mai degrabă o inserţie derutantă în peisaj decât rezultatul a trei secole de expresie artistică.

Un palat baroc impunător, 6 anexe de secol XVIII-început de secol XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de secol XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii '70 şi renovat de-a lungul timpului. Statutul juridic incert al ansamblului, lipsa unor strategii coerente de amenajare şi refunctionalizarile succesive au dus la un peisaj greu de înţeles în absenţa unor explicaţii la faţa locului. Însă, odată ce explicaţiile apar, peisajul devine din ce în ce mai interesant... (continuarea pe monumenteuitate.org)

6 Comentarii

Roxana a spus…
Super postarile...imi place blogul...
pianosnake a spus…
Exista informatii despre perioada 1848-1970?
Monumente Uitate a spus…
Despre istoria cladirii de dupa 1848 si pana dupa al doilea razboi mondial nu am gasit mai nimic...

In 1849 au depus armele in curtea palatului 4000 de soldati-revolutionari maghiari, condusi de Lajos Kazinczy.

In 1959 se unifica scolile romana si maghiara iar palatul adaposteste clasele V-XI.

Mostenitoarea palatului a publicat o autobiografie, posibil acolo sa se gaseasca informatii. Am gasit un articol despre aceasta aici: http://www.gyuri.go.ro/castel.htm

Deasemenea, in Monografia Jiboului de Andrei Muresan (1974) se mai gasesc informatii despre diversele institutii care au functionat in cladire in perioada comunista. http://bilet.go.ro/amur/amur.htm
Este un articol foarte bine documentat. Fotografiile de epoca sunt foarte expresive. Ne-am bucurat sa vedem ca o parte dintre sursele de informatzie citate au fost cele furnizate de catre biblioteca Jibou. Avem si noi un blog, cu multe fotografii, printre care si de la castel:
http://piszkulyka.blogspot.com
eticheta:
http://piszkulyka.blogspot.com/search/label/Castelul%20Wessel%C3%A9nyi
Va multumim! Bibliotecarii din Jibou
Monumente Uitate a spus…
Multumim! Ne-au fost foarte de folos articolele, mai ales cele in care au fost traduse lucrarile de specialitate (Biro Jozsef si B. Nagy Margit)! Felicitari pentru ceea ce faceti!

Ce se mai intampla cu palatul? Exista sanse sa fie restaurat?
E interesanta neincluderea cavoului pe lista monumentelor protejate, s-ar putea sa fie obisnuita delasare. Referitor la el circula mai multe povesti si a fost utilizat si dupa 1810, aici au fost ingropatzi Cserey Helena si Miklos cel Tanar. Pe vremea vizitei lui Beke (1974), inca era intreg.

Nu stim care sunt intentziile vechilor/noilor proprietari ai castelului, dar Gradina Botanica a accesat un program european pentru refacerea celorlalte cladiri, datzi-le un telefon, vorbitzi cu domnul director Cosmin Sicora.

Gyorfi-Deak Gyorgy

PS. Breaking news: In 25 august 1849, la castel a depus armele si tatal sotiei lui Victor Babes.