Localitatea Ozd, mai demult centru episcopal, este azi un mic sat din judetul Mures ce apartine de comuna Bichis. Izolat si ferit de ochii turiştilor, satul Ozd adăposteşte, la fel ca zeci de alte localitati transilvanene, o fostă resedinta nobiliara, azi monument istoric de importanta nationala.


Ozdul in Ridicarea topografica iozefina (1764-1785)

Palatul a fost construit în secolul al XVII-lea și poarta amprenta tradiției constructive renascentiste, atât la nivel planimetric, cât și la nivelul fațadelor și al decorațiunii. Planul palatului are la bază planul tipic renascentist, constînd într-un pătrat cu turnuri circulare la colțuri. Acest tip de plan putea beneficia de o curte interioară (ca în cazul edificiilor de la Medieșul Aurit, Gilău sau Iernut) sau putea fi lipsit de ea în cazul edificiilor de dimensiuni mai reduse, cum este castelul de la Cetatea de Baltă și palatul Rádak-Pekri din Ozd. De altfel, Cetatea de Baltă se află în apropiere de Ozd, iar între cele două clădiri există numeroase asemănări, ceea ce sugerează o posibilă legătură („înrudire”, fie și numai conceptuală) între cele două... (continuarea pe monumenteuitate.org)

3 Comentarii

Rudi a spus…
Inca un material bine documentat si bine prezentat. Felicitari!
Ma bucur ca ati introdus si datele GPS si harta. E mai simplu de gasit si cine are drum prin zona cred ca va gasi mult mai usor locatia. Eu sigur voi face un popas prin zona cu prima ocazie!
d a spus…
Daca-mi permiteti o sugestie, de cercetat.. Castelul Toldagi din Corunca, jud. Mures. E chiar la iesirea din Targu Mures, un ansamblu foarte frumos dar intr-o foarte avansata stare de degradare.

http://maps.google.ro/maps?hl=ro&biw=1366&bih=653&um=1&ie=UTF-8&q=toldalagi+corunca&fb=1&gl=ro&hq=toldalagi+corunca&hnear=T%C3%A2rgu+Mure%C5%9F&cid=0,0,9600379774485834729&ei=p_62TdXWJ4aLswaC4KjTDQ&sa=X&oi=local_result&ct=image&resnum=5&ved=0CDEQnwIwBA

http://www.hoinari.ro/castelul-toldalagi-corunca-transilvania-14474320100916.php

Multa bafta in continuarea, imi pare foarte bine ca are cineva astfel de initiative.