Inspirate de sondajul Domnului Popescu de la Idei Urbane, am decis să încercăm și noi reconstituirea virtuală a unui monument din arhiva noastră.

Am ales trei variante, dintre monumentele aflate într-o stare de conservare proastă (ruină sau precolaps), pentru care nu există niciun demers de restaurare. In același timp, spre deosebire de alte reședințe nobiliare transilvănene, pentru cele alese de noi nu circulă materiale care să arate cum ar fi fost aceste monumente înainte de distrugerea lor, în afară de câteva imagini de arhivă (fie de la începutul sec. XX, fie din anii ’60). Vrem sa atragem atenția asupra stării precare în care se află aceste clădiri (fiecare clasată ca monument istoric) și să oferim o imagine cu ce ar fi putut acestea să devină, dacă soarta lor ar fi fost alta.

După ce citiți cele 3 variante, vă invităm să votați pentru una dintre ele în sondajul din dreapta sus.

Deasemenea, dacă aveți orice fel de informații despre aceste monumente, ne puteți scrie pe monumenteuitate@gmail.com.
Sondajul se va încheia pe 10.01.2012, la ora 18.
[update: REZULTATE]


Castelul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea de către Bethlen Farkas. In a doua jumătate a secolului al XVII-lea a urmat o nouă etapă de construcție, în timpul lui Janos Bethlen, tatăl lui Bethlen Miklos (care avea să construiască propria sa reședință, pe domeniul din Sânmiclăuș). Castelul face parte din categoria reședințelor nobiliare renascentiste, cu plan pătrat și turnuri de colț, fără curte interioară, înconjurat de ziduri de apărare. Stilistic, aparține perioadei Renașterii târzii din Transilvania, perioadă în care elementele baroce încep să pătrundă în arhitectură .

imagine din anii '60. sursa: blogul art-historia

In anii ’50 castelul a fost naționalizat și folosit de IAS. Clasarea ansamblului ca monument istoric în 1952 nu a împiedicat, din păcate, distrugerile ce au urmat. In prezent, castelul este distrus iremediabil: fațada principală, care mai era în picioare în anii trecuți, s-a prăbușit în 2010.
Mai multe informații despre istoria castelului și despre acțiunile care au dus la distrugerea lui găsiți pe blogul art-historia.

castelul in 1994. foto: I. Postăvaru; sursa: blogul art-historia

castelul în 2008. monumenteuitate.ro

castelul în 2010. foto Pallo Zoltan; sursa: blogul art-historia


Noul palat a fost construit de Mikes János, la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, în cadrul unui ansamblu baroc existent ce mai cuprindea o curie și clădiri anexe. A fost naționalizat și a funcționat ca sediu CAP și apoi ca grădiniță. După 1990 a fost lăsat în paragină.

frontonul în 1994; sursa: Bicsok Zoltán, Orbán Zsolt - „Isten segedelmével udvaromat megépítettem...” Történelmi családok kastélyai Erdélyben.



3. Palatul Atanasievici din Valeapai

Ansamblul a fost construit în stil neoclasic la mijlocul secolului al XIX-lea si cuprindea palatul, cladirile anexe, o ghetarie si o moara. Clădirea are trei registre principale: registrul soclului, cel median și cornișa. Fațadele principale sînt compuse simetric față de axul de compoziție, ce marchează zona de acces principal. Întărite vizual cu frontoane, zonele de acces sînt tratate cu arcaturi și pilaștrii cu capiteluri toscane, iar pe fațada principală, accesul este marcat prin prezența unui portal.

Astăzi, palatul Atanasievici, deși clasat ca monument istoric, este într-o continuă stare de degradare. Având acoperișul surpat, cladirea își urmează procesul de ruinare, fiind uitată de proprietarii căruia a fost retrocedat.

Mai multe imagini și informații, aici.

Deci? Castelul Bethlen din Țopa, palatul Mikes din Cisteiu de Mureș sau palatul Atanasievici din Valeapai? Nu uitați să votați pentru unul dintre cele trei monumente în sondajul din dreapta sus.

Deasemenea, dacă aveți imagini (fie ele noi, fie imagini de arhivă) sau informații despre care credeți că ne-ar putea ajuta, ne puteți scrie pe monumenteuitate@gmail.com.

6 Comentarii

ADRIAN a spus…
teribila evolutia castelului Bethlen ... fara comentarii.
Anda a spus…
Am impartasit si noi ideea voastra, pe pagina noastra de FB www.facebook.com/hailabord, cu mesajul: "3 monumente, candva splendide si invidiate, asteapta votul tau. Macar virtual, vor avea o sansa sa renasca.

Tu ce alegi? Castelul Bethlen, Palatul Mikes sau Palatul Atanasievici?"

Noi am ales prima varianta. D-abia asteptam sa vedem rezultatul;)
Radu Oltean a spus…
Am votat Boiu-Topa, fiindca e cel mai vechi si mai interesant. Oamenii au votat mai mult pe cel din Valeapai, fiindca e mai bine conservat, de parca ar conta cand e vorba de o reconstituire VIRTUALA:)))
Monumente Uitate a spus…
Noi ne asteptam ca Topa sa conduca deeeeeetasat, urmat de Cisteiu... iar Valeapai sa nu primeasca prea multa atentie. Se pare ca ne-am inselat.

Poate oamenii care au votat Valeapai s-au gandit ca, fiind mai ''intreg'', ne-ar fi mai usor sa obtinem o reconstituire realista. Sau poate avem multi cititori din Banat :)
Sarah a spus…
Ohhhhhh, how difficult to choose.... but I guess it'll be Topa for me. Aie, aie aie...
Sarah a spus…
Palatul Atanasievici din Valeapai